Vårterminens första museibesök inleddes med att vår guide konsthistorikern Göran Ståhle berättade om Nationalmuseum. Byggnaden ritades av den tyske arkitekten Friedrich August Stüler. Det är Sveriges största konstmuseum och samlingarna består av måleri, skulptur, och konst på papper från omkring 1500-talet till 1900-talet, samt av konsthantverks- och designföremål från 1500-talet till nutid. Det totala antalet föremål uppgår till ca 600 000. Museet invigdes 1866, men dess historia går tillbaka ända till 28 juni 1792 då ”Konglig Museum” instiftades. Nationalmuseet är därmed ett av Europas äldsta konstmuseer. Den 3 februari stänger museet för renovering och öppnas först om ca 6 år. Så passa på och gör ett besök nu; flera fina utställningar pågår fortfarande. Under stängningstiden flyttar museet till Konstakademien på Fredsgatan 12.

Efter den inledande historiken var det dags att titta på utställningen Det moderna livet, franskt 1800-tal. Vi fick se verk av Claude Monet, Emile Gallé, Berthe Morisot med flera.

Tiden mellan den franska revolutionen 1789 och det första världskrigets utbrott 1914 var turbulent. Krig och uppror avlöstes av politiska reformer och en framväxande demokrati. Samtidigt förändrade tekniken samhället. Fabriker och järnvägar anlades och många flyttade från landsbygden till städerna. I Paris restes Eiffeltornet 1889 som ett monument över ett nytt Frankrike.

Nya sätt att spegla och tolka samtiden växte fram. Realism, friluftsmåleri och impressionism var uttryck i tiden inom målarkonsten. Fotografin och filmen gjorde sitt intåg i den franska kulturen. Utställningen handlar om alla dessa förändringar. Med verk ur Nationalmuseums samlingar berättas här om det moderna livets födelse i Frankrike under 1800-talet.

Under senare delen av 1800-talet sökte sig många svenska konstnärer till Frankrike. Kontakterna med det franska konstlivet kom att få en avgörande betydelse för en lång rad svenska målare, skulptörer och konsthantverkare. Därför är också de representerade i utställningen.

Vi avslutade med att titta på utställningen Ljus och mörker som visar ett 70-tal målningar av nordiska sekelskifteskonstnärer som Carl Larsson, Anna Boberg, Bertha Wegman, Eugen Jansson och Anders Zorn, men också lampor, ljusstakar och andra föremål med ljusanknytning. Utställningen visar hur konstnärer har arbetat med belysning och mörkläggning, klara färger och gråskalor för att imitera olika slags ljus och för att skapa illusioner av djup och atmosfäriska fenomen.

/ya

Bilder finns i Bildgalleriet.