I tisdags (20/11) var det dags för gruppen ”Vi går på museum” att samlas på Moderna Museet och titta på två aktuella utställningar; Wolfgang Tillmans och Picasso vs Duchamp.
Konsthistorikern Göran Ståhle guidade oss som vanligt genom utställningarna och vi började med Tillmans fotografier.
Wolfgang Tillmans, (f 1968), betraktas som en av de ledande fotograferna i sin generation. I sitt konstnärskap arbetar han kontinuerligt med fotografins begränsningar och möjligheter. Utställningen är hans första i Sverige och presenterar närmare tjugo år av bildskapande.
Efter Tillmans var det dags för Picasso/Duchamp. I utställningen ”He was wrong” ställer Moderna Museet för första gången giganterna Pablo Picasso och Marcel Duchamp mot varandra. De ses ofta som 1900-talets mest inflytelserika konstnärer – Picasso, målaren med magiska händer som kom att personifiera en modernistisk målare – Duchamp, den kylige ironikern och schackgeniet som ifrågasatte måleriet och förvandlade konsten till en labyrint av intellektuella lekar.
Pablo Picasso (1881-1973) är en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer. Han föddes i Malaga i Spanien, men kom att verka i Frankrike, där han blev sin tids mest välrenommerade konstnär. Picassos rika produktion av bland annat måleri, skulptur, teckningar, grafik och keramik visar upp en rad olika stilinfluenser. Tillsammans med konstnärskollegan Georges Braque (1882-1963) utvecklade Picasso kubismen under 1900-talets första årtionde, vilken kom att bli början till modernismen.
Marcel Duchamp (1887-1968) har kommit att ses som konstnärernas konstnär under 1900-talet, genom sina subversiva idéer och handlingar. Han föddes i Frankrike, men flyttade till Amerika, där han blev amerikansk medborgare 1955. Med sina ”ready-mades” förändrade Duchamp synen på vad som är ett konstverk och hur något benämns som konst. Kan ett cykelhjul, en urinoar och en flasktorkare vara både konst och vad orden utsäger om föremålens funktion? Duchamp svarade – JA.
Bilder från utställningen finns i Bildgalleriet.