I tisdags samlades gruppen ”Vi går på museum” för att titta på utställningen ”Stolthet och fördom” på Nationalmuseum. Den handlar om villkor och möjligheter för kvinnliga konstnärer i Frankrike och Sverige 1750–1860. Från att ha varit beroende av mäns välvilja för att nå framgång går kvinnorna sakta men säkert mot en alltmer professionell yrkesroll.

En av de konstnärer man får se i utställningen är Marie Suzanne Giroust. För de flesta känd som Damen med slöjan, avporträtterad av maken och akademiledamoten Alexander Roslin. Hon valdes in i den franska konstakademien tack vare sin skicklighet, men makens position var säkert avgörande. Marie Suzanne Giroust dog ung och i dag är endast 19 målningar kända. I utställningen visas sex av dem.

I utställningen möter man också såväl akademiledamöter som amatörer, men även skickliga entreprenörer. Totalt visas 250 målningar, teckningar och broderier. Bland verken finns bl a Marie Suzanne Giroust, Anne Vallayer-Coster, Élisabeth Louise Vigée-Lebrun, Adélaïde Labille-Guiard, Marie Thérèse Reboul, Antoinette Cécile Hortense Haudebourt-Lescot, Marguerite Gérard. Bland de svenska konstnärinnorna märks Ulrica Fredrica Pasch, Maria Röhl, Sophie Adlersparre och Amalia Lindegren.

Tyvärr blev det inte så många bilder då det var förbjudet att fotografera.