I tisdags (16/10) var det åter dags för ”Vi går på musuem”-gruppen att träffas. Den här gången styrde vi stegen till Liljevalchs och utställningen om Strindberg.

Vi lotsades av konsthistorikern Göran Ståhle in i tolv dramatiserade rum med stämningar och teman från Strindbergs värld och verk. Som besökare omges man från golv till tak av ljus och musik, måleri, foton, skisser, manuskript, vetenskapliga experiment, brev och mycket annat. Varje rum har ett tema: Mörkrummet, Rättegångsrummet, Mäster Ensams rum, Röda rummet, Barnkammaren, Kryptallens rum, Den gråtande gossens rum, De små och gnetiga bokstävernas rum, Inbillningarnas rum och Stora grusharpans rum.

Johan August Strindberg, född 22 januari 1849 i Stockholm, död 14 maj 1912 i Stockholm. Han var författare, dramatiker och bildkonstnär (målare) och räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare. Internationellt är han främst känd som dramatiker. Under fyra decennier var Strindberg en dominerande gestalt i det litterära Sverige. Han var ständigt omdiskuterad och ofta involverad i personliga konflikter. Hans verk innehåller ett flertal romaner, noveller och dramer som räknas som klassiker inom svensk litteratur.

Strindberg var mycket produktiv och banbrytande inom flera genrer. Allmänt betraktas han som en nydanare av det svenska språket.

Bilder finns i Bildgalleriet