Tantolunden och Högalidskyrkan
Höstens femte och sista stadsvandring gick i Tantolunden. Området avgränsas av järnvägen i syd, Ringvägen i öst, Drakenbergsområdet i nord och av Årstaviken i sydväst. Tantolunden är en av de största parkområdena i Stockholms innerstad och skapades av Stockholms första stadsträdgårdsmästare Alfred Medin. 1885 anslogs medel att påbörja arbetet i det bergiga området väster om Ringvägen. Anläggningsarbetena fortsatte fram till 1899, då ansåg man att parken var färdig. 1906 anordnades en lekplats, Drakenbergsparken, i parkens västra del. Hela området har fått sitt namn efter en stor egendom, Tanto, som funnits här.
I sluttningen ner mot Årstaviken låg en gång en omtyckt friluftsteater. Här spelades teater fram till 1961, bl a ”Söderkåkar”.
Under Årstabroarna ligger Molitors malmgård, uppförd i början av 1700-talet. Längst ut i öster intill järnvägen, nära Ringvägen, ligger Tantogården och Ekermanska malmgården, vars äldsta del är från slutet av 1600-talet
Den sydvästra sluttningen ner mot Årstaviken bebyggdes på 1920-talet med kolonistugor, totalt 111 stugor. Placeringen i södersluttningen mer mot Årstaviken lovade goda odlingsresultat. Den branta terrängen krävde dock att man anlade stödmurar och byggde terrasser.
Högalidskyrkan byggdes 1916-1923 efter ritningar av arkitekten Ivar Tengbom. Stilen är nationalromantisk med förebilder i medeltida kyrkoarkitektur. Kyrkobyggnaden består av ett långhus och två höga åttakantiga torn. På det ena tornet sitter en kyrktupp som 1995 vann pris i tävlingen ”Årets Kyrktupp”. Gunnar Torhamn (1894-1965) är konstnären bakom det stora krucifixet samt freskerna i dopkapellet och målningarna på predikstolen och orgelläktaren, båda utförda enligt Ivar Tengboms ritningar. Altarskåpet i medeltida byzantinsk stil är skapat av konstnären Erik Jerke (1898-1947). De äldsta inventarierna är dopfunten av sandsten från 1500-talet och de stora sjuarmade ljusstakarna från 1700-talet.
Bilder finns i Bildgalleriet.